De laatste tijd is spouwmuurisolatie in opmars. In veel woningen is het al een welbekend fenomeen. Heeft iedere woning een spouw? Dat hangt van je woning af. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van het huis. In een traditionele, lege spouw gaat warmte verloren. Veel isolatiebedrijven en gemeentes pleitten voor spouwisolatie.
Terecht! De energierekening valt lager uit, je stookt minder en je bent goed bezig voor het milieu. Verleidelijke voordelen! Dat zijn mooie beloftes, maar hoe gaat het in de praktijk? En is het wel wat voor jouw huis?
Efficiënter en economischer stoken
Met spouwmuurisolatie creëer je voor wooncomfort. Dankzij de isolatiematerialen gaat er een stuk minder warmte verloren. De muren voelen overigens ook minder koud aan; de warmte wordt door de isolatie beter vastgehouden. Met een (juiste) isolatie heb je nog vele jaren plezier van de spouwmuurisolatie. Ook het mysterieuze ‘tocht-verschijnsel’ (terwijl je toch kunt zweren dat je alle deuren en ramen dicht hebt) is verleden tijd; het tocht veel minder in huis.
Stoken is een duur geintje. Met spouwmuurisolatie stook je efficiënter en economischer. Je hoeft minder te stoken en dat beetje wát je nog stookt gaat direct verloren. Dat merk je in je portemonnee!
Doe-het-zelf?
Isoleren is een ingewikkelde klus – niet bestemd voor de amateur. Zorg er dus voor dat de isolatie vakkundig wordt uitgevoerd. Spouwmuurisolatie kun je het beste aan de professional overlaten. Kies altijd voor een gecertificeerd isolatiebedrijf – zij hebben de benodigde apparatuur en kennis om perfect te isoleren. Een spouwmuurisolatie is een forse investering, maar die haal je er binnen enkele jaren uit. Zeker met het schommelende klimaat in Nederland, waar je vaak moet stoken, merk je het positieve verschil binnen no-time. De kosten die spouwmuurisolatie met zich meebrengen verschillen sterk per woning. Vraag bij verschillende bedrijven een offerte aan, voordat je je bindt aan een isolatiebedrijf. Zo kun je zelf thuis vergelijken wat je ongeveer kwijt zal zijn. Overigens is het wijs om te informeren bij je gemeente – sommige gemeentes geven subsidies voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie!
Welke materialen?
De spouw van je woning is nagenoeg leeg. Die wordt, simpel gezegd, gevuld. Een hoge concentratie van piepschuimbolletjes, glaswol, purschuim… er zijn veel mogelijkheden. Informeer bij het bedrijf welk materiaal bij jouw woning past. Een nadeel aan glaswol is bijvoorbeeld, dat er geboord moet worden. Aan de andere kant is het goedkoop. Informeer bij het isolatie bedrijf naar de mogelijkheden.
Hoe begin ik?
Heb je een spouw en zie je de voordelen? Dan kun je beginnen! Begin met een nauwkeurige inspectie van je woning. Tijdens die inspectie kun je jouw situatie in kaart brengen. Er zijn bepaalde voorwaarden (er mag zich bijvoorbeeld nog geen isolatiemateriaal in de spouw bevinden) waaraan de spouw moet voldoen. Deze voorwaarden zijn best uitgebreid; mede hierdoor is een gecertificeerd isolatiebedrijf van sleutelbelang. Bij een fikse investering wil je immers een secure, uitmuntende afwerking! Fouten in de isolatie kunnen nare gevolgen hebben; van vochtproblemen in huis, tot strikte eisen op het gebied van vergunningen. Goed voorbereid is het halve werk!