Voor de aankoop van een nieuwe woning zal je in veel gevallen een hypotheek aan moeten vragen. Enkel wanneer je de hypotheek voor je huidige woning inmiddels hebt afgelost, zal het mogelijk zijn om een nieuwe woning zonder hypotheek te kopen! Bij het afsluiten van een hypotheek zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een lineaire hypotheek en een zogenaamde annuïteitenhypotheek. Bij de ene hypotheek betaal je aan het begin van je aflossingsperiode relatief veel, waarna je maandlasten steeds iets lager worden. Bij andere hypotheekvormen betaal je juist tegen het einde van de aflossingsperiode relatief veel.
Maak een plan voor de komende jaren
Alvorens je een hypotheekvorm kiest, is het verstandig om een plan op te stellen. Wat zijn je verwachtingen voor de komende jaren? Wil je bijvoorbeeld binnenkort beginnen aan gezinsuitbreiding? Ga je op termijn wellicht minder werken? Enzovoorts. Dergelijke beslissingen hebben een grote invloed op de hypotheekvorm, die het beste bij je situatie past. Bij een mogelijke gezinsuitbreiding heb je het geld de komende jaren hard nodig. Extra geld aflossen is in dat geval niet interessant. Andersom is het interessant om aan het begin veel af te lossen, als je op termijn minder wilt werken.
Advies van een hypotheekadviseur
Om een geschikte hypotheekvorm te vinden, is het raadzaam een gesprek aan te vragen bij een persoonlijke hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur inventariseert je plannen voor de komende jaren en denkt mee over een geschikte hypotheekvorm. Daarbij kan een hypotheekadviseur je maximale hypotheek berekenen. Zo weet je precies in welke prijsklasse je een woning kunt gaan zoeken.
Wil je alvast meer weten over hypotheekvormen? Of ben je benieuwd naar de nadelen van hypotheekadvies? Op deze website lees je er meer over. Door je vooraf goed voor te bereiden op een hypotheekgesprek, snap je beter wat men je aanbiedt.