Als werkvoorbereider installatietechniek kun je in verschillende sectoren aan het werk. Voorbeelden van deze verschillende sectoren zijn: machinebouw, isolatie techniek, automatisering.
Als werkvoorbereider hou je ervan om alles tot in de puntjes te plannen en ervoor zorgen dat het op rolletjes loopt. Een werkvoorbereider in de installatie techniek zorgt ervoor wat er allemaal moet gebeuren, hoe de werkzaamheden moeten gebeuren, welk materiaal ervoor nodig is en welke professionals de taken moeten uitvoeren. Kortom, een werkvoorbereider installatie techniek bepaald vanaf het begin tot het einde wat er gebeuren moet.

Taken van een werkvoorbereider installatie techniek

De taken van een werkvoorbereider bestaan o.a uit:
Het verzamelen van project informatie.
Het samenstellen van uitvoeringsinformatie.
Zorgen voor de materialen.
Maken van calculaties.
Opstellen van offertes.
Ondersteunen van projectleiders.

De taken van een werkvoorbereider is afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Maar voornamelijk draait het allemaal om een goede planning. Deze planning moet eigenlijk perfect zijn, want als dat niet het geval is, kan het veel geld gaan kosten. Het beroep werkvoorbereider is dan ook een verantwoordelijke baan. En je moet ook goed met mensen samen kunnen werken.
En het is niet alleen het controleren van de planning, maar een werkvoorbereider regelt ook de inkoop van de benodigde materialen, onderhoudt contacten met leveranciers en uitvoerders, controleert de werktekeningen en houdt de voortgang van het project bij.
Een werkvoorbereider installatie techniek moet goed kunnen plannen en organiseren. Ook overzicht kunnen houden behoort tot de taken. Kortom, je moet veel dingen tegelijk kunnen doen.

Opleiding tot werkvoorbereider

Voor een opleiding tot werkvoorbereider heb je minimaal een MBO niveau 2 diploma nodig. VMBO of een overgangsbewijs naar HAVO of VWO vierde leerjaar is ook mogelijk.
Het kan zijn dat je niet de juiste vooropleidingseisen hebt. Daarom is het mogelijk om een toelatingstoets te gaan doen. Hier kun je je motivatie in kwijt om alsnog in aanmerking te komen voor de opleiding tot werkvoorbereider.
Je kunt ervoor kiezen om te gaan werken en leren of om een klassikale opleiding met stage te gaan volgen. Aan beide opleidingen zitten voor- en nadelen. Zoals bij een werken en leren opleiding is het voordeel dat je direct een baan hebt en betaald word. In sommige gevallen word ook de opleiding voor je betaald. Het voordeel van een klassikale opleiding is dat je direct contact hebt met docenten.
De keuze voor welke manier van leren is voor ieder persoonlijk. Ben je nieuwsgierig geworden naar meer informatie? Wees dan welkom om deze blog te volgen.