Lood is een zachte metaal, dat een slechte geleider is van elektriciteit en goed bestand is tegen roest.  Lood diende jarenlang als hoofdrolspeler tegen het keren van water. Het materiaal werd met name gebruikt om afvoer van regenwater bij dakaansluitingen, spouwmuren, dakkapellen en gevelbekleding te bevorderen. Lood is ideaal toe te passen in deze situaties, omdat het extreme temperatuur wisselingen goed kan opvangen en uitstekend vervormbaar is doordat het een zachte metaal is.

Bitumen

Er zijn door de jaren heen veel alternatieven voor bouwlood op de markt gekomen. Één daarvan is bitumen, ook wel bekend als teer. Bitumen bestaat uit een combinatie van aardolie en polyester. Dit materiaal is al jarenlang een goede keuze in de bouw en staat met name bekend  als uitstekend dakbedekkingmateriaal. Maar hoewel Bitumen makkelijk aan te brengen is op een platte of licht hellende dak, zitten er toch wat nadelen aan. Het materiaal is minder goed bestand tegen UV-stralen van de zon. Ook moet het in meerdere lagen aangelegd worden, wat zorgt voor meer risico op lekkage. Hierom heeft een bitumen dak jaarlijks een inspectie en onderhoudsbeurt nodig.

EPDM

Een ander alternatief dat tegenwoordig graag gebruikt wordt in de bouw is EPDM. EPDM is een synthetische rubber dat veelvuldig wordt gebruikt bij de dakbedekking van platte daken en gevelbekleding.  EPDM is tegenwoordig erg populaire, omdat het mooi past bij moderne woningen. De voordelen van EPDM zijn dat het bewezen minimaal 50 jaar meegaat en  een stuk goedkoper is dan lood. Het rubber is eenvoudig en veilig te verwerken zonder dat er open vuur aan te pas komt. Zelfklevend EPDM word bijvoorbeeld gebruikt voor afdichting en gevelbewerking, dit kan bijvoorbeeld met een innovatief product als de I-stick.  EPDM staat voor veiligheid, gemak en duurzaamheid en is daarom zeer aan te raden in de bouwindustrie.